what's cooking


Pindang Kuning 
Bronvermelding Roys Indische recepten
Ingrediënten: voor 2 personen
2 middelgrote makrelen
1 serehstengel
1 stukje laos
3 sjalotjes
2 groene lombok
1 stengel lente-uitje
1 citroen of lekkerder is limoen
2 glazen water
zout (naar smaak)

Voor de boemboe (kruidenpasta):

5 kemirienootjes
1 stukje djahé
1 stukje kunjit
2 rawits (kleine pepertjes)
2 teentjes knoflook
Bereiding:
Wrijf de ingrediënten voor de kruidenpasta fijn in tjobek of vijzel.
De sjalotjes en laos dun snijden, serehstengel doormidden snijden in twee stukken.
De groene lombok schuin dun snijden, lente-uitjes schuin grof snijden.
Makreel in plakken van ca. 2 cm snijden

Klein beetje olie in een pan/wok doen, olie heet laten worden en dan de boemboe, sereh en laos roerbakken (niet bruin laten worden) (1/2 minuutje). Daarna sjalotjes en groene lombok toevoegen en er een glas water en citroen bij doen. 

De smaak proeven, het geheel moet een lichte citroensmaak hebben. 
Voeg indien nodig nog zout naar smaak toe. 
Daarna pas de plakken makreel erbij en kort erna al de lente-uitjes in de saus doen, kort laten stoven tot je ziet dat de makreel gaar is, niet te lang want anders valt de makreel uit elkaar.

---------------------------------------------------

Frikadel Pan

Dit gaat er allemaal in:
 Voor 4 personen:

500 gram gehakt
4 a 5 aardappels
1 ei
25 gram margarine
1 prei

Kruiden:
1 theelepel kruidnagel of foelie
1 theelepel nootmuskaat
2 teentjes fijn gesneden knoflook,
Ketjap manis naar smaak
1 theelepel ketoembar
1 theelepel djahe
½ theelepel djinten
2 bouillonblokjes

Zo maak je de frikadel:

Kook de aardappels gaar in water met de bouillonblokjes.
Prak de aardappels fijn en meng het gehakt, het ei en de kruiden er doorheen. Eventueel kan je een fijn gesneden prei er door heen doen. En voor wie van pittig houdt, een beetje sambal oelek. 
Beboter een ovenschaal en leg het mengsel erin.
Verdeel de margarine in stukjes op het gehaktmengsel.

Verwarm de oven ongeveer 10 minuten voor en schuif de ovenschaal erin.
Laat het gehakt in 3 kwartier a 50 minuten gaar worden op 200 a 220 ° C. Het gerecht uit de oven halen en besprenkelen met wat ketjap manis voor een mooie bruine kleur. De ovenschaal weer voor 5 minuten terug in de oven zetten. En klaar is het gerecht. 


Serveertip:


Geen, Gewoon genieten. Selamat makan.

------------------------------------------------------

Draadjesvlees in tomatensaus
Bronvermelding: Roy`s indo recepten

Ingrediënten:
600 gram runderlappen (sucadelappen),
3 uien
2 teentjes knoflook
takje tijm
3 grote verse tomaten
2 klein2 blikjes tomatenpuree
1 pot geconcentreerde runderbouillon (350 mililiter)
of 2 blokjes runderbouillon
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
3 eetlepels azijn
2 plakken peperkoek
1 grote eetlepel appelstroop
2 borrelglaasjes rode wijn
Peper en Zout
Tip: bakje verse champignons
Bereiding:
Bestrooi de runderlappen aan beide kanten met peper en zout. Smelt de boter in een grote braadpan en schroei op middelhoog vuur het vlees goed dicht aan beide kanten. Haal het vlees daarna even uit de pan en fruit de uien, liefst in grove stukken, de knoflook en de champignons. Voeg de bouillon toe (als er stukjes vlees bij zitten verwijder die dan!) Doe de gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij en roer dit geheel voorzichtig op hoog vuur door elkaar.
Na een minuut of twee het vuur weer middelhoog zetten en het vlees voorzichtig terug in de pan doen. Zorg dat het vlees onder blijft, als dit niet zo is voeg dan HEET water toe totdat het vlees onderdompelt. Snijdt de peperkoek in dobbelsteentjes en voeg het samen met alle overige kruiden toe. Als laatste de azijn en de rode wijn erbij doen.
Laat het op een zeer laag vuur minimaal 3 a 4 uur pruttelen. Af en toe vlees omdraaien of onderdompelen.


-----------------------------------------------------

Diverse links:





Geen opmerkingen: